dilluns, de març 24, 2008

Creix bé

Fa poc s’ha actualitzat el Ranking Mundial de Universidades en la Web; una classificació que, des de l’any 2004 i amb dades posades al dia cada sis mesos, realitza un equip del Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Aquest rànquing, a diferència d’altres, no és una fotesa. Es fa amb criteris seriosos i estrictes, respectant els principis de bones pràctiques establerts per la UNESCO per a la realització de classificacions d’institucions d’ensenyament superior. En aquest cas, per veure qui va davant i qui darrere, s’analitza la visibilitat de les universitats en el món d’Internet i, sobretot, la qualitat dels materials acadèmics que hi tenen desats. La presència de les Universitats a la Web, la quantitat i qualitat dels documents acadèmics que hi tenen, és un bon reflex del que realment són: la Xarxa actua com a gran mostrador amb l’avantatge que deixa pocs racons obscurs. Doncs bé: la Universitat de les Illes Balears (UIB) està situada en la posició 351. Es tracta d’una situació excel·lent. Per darrera en queden 1.286. És a dir: la nostra Universitat, tot i la seva joventut és a la part alta de la classificació mundial. Aquest bon paper de la UIB en el Rànquing Mundial d’Universitats a la Web encara es pot calibrar millor si es compara amb el de les altres universitats espanyoles: només dotze obtenen una puntuació millor.

Altres rànquings seriosos confirmen la bona marxa de la UIB. És el cas, per exemple, del realitzat a partir de la producció científica d’impacte internacional publicada durant el període 2000-2004. En una altra ocasió els vaig comentar que la UIB era una de les 36 universitats espanyoles que, durant aquests anys, va aconseguir publicar més de 1.000 documents a revistes d’impacte internacional. També els vaig informar que quan es ponderava el nombre d’articles amb el de professors la UIB quedava a la part alta de la classificació: en el lloc 19 d’un total de 70. El que fins ara no els havia dit és que amb les dades de la producció científica d’aquest quinquenni s’ha desenvolupat una aplicació informàtica –li han posat el nom de Generador de Rankings R13– que permet fer classificacions de fins a 24 camps de coneixement. És a dir: amb aquest programa es pot saber en quines àrees la producció científica d’àmbit internacional de la UIB és magra i en quines altres és potent. No els marejaré amb dades i xifres que, si n’estan interessats, poden obtenir des de l’adreça següent: http://investigacion.universia.net/areas.jsp Però sí que voldria remarcar els bons resultats obtinguts en camps com els de la Física, el de la Fisiologia i Farmacologia, el de la Psicologia i les Ciències de l’Educació, etc. També són de destacar les bones dades sobre la recerca que es desenvolupa a l’Hospital Universitari de Son Dureta. És cridaner l’escàs impacte internacional de la recerca en Dret i en Economia.

La UIB celebra enguany el seu trenta aniversari. Des dels inicis han passat moltes coses; ha estat un període llarg, en ocasió convuls i intens. En tot cas, però, trenta anys són pocs anys per a una Universitat. Les institucions creixen amb un ritme molt més assossegat que les persones. Als trenta anys una Universitat tot just arriba a l’adolescència, una etapa que sempre és plena d’incerteses. Com les persones, és en aquest període quan cal decidir què es vol ser en ser gran. La decisió vocacional s’ha de prendre en aquesta etapa. Què vol ser la UIB quan arribi a la majoria d’edat? A què es vol dedicar? Potser aquesta és la qüestió més transcendental a la qual la UIB ha de donar resposta com més aviat millor. El que avui els volia remarcar, però, és que, com demostra el Ranking Mundial de Universidades en la Web o el Generador de Rankings R13, la UIB ha arribat a l’adolescència, al moment de prendre decisions, de forma sana i estàlvia. Ha crescut bé: molt millor que la majoria dels seus competidors.

1 Comments:

At 3:18 p. m., Anonymous Anònim said...

Heu completat uns bons punts allà. Vaig fer una recerca sobre el tema i va trobar la majoria de les persones que tenen la mateixa opinió amb el seu bloc.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home