dimecres, de novembre 28, 2007

Visió catastròfica

Cada any, des del 2000, la Fundación Hogar del Empleado realitza una enquesta per tal de destriar l’opinió del professorat sobre el funcionament del sistema educatiu. Acaben de presentar l’enquesta d’enguany titulada La opinión del profesorado sobre la calidad de la educación” i, com era d’esperar, els mitjans de comunicació se n’han fet ressò. Potser una mica massa i tot. Al cap i a la fi la mostra de l’enquesta es redueix a la Comunitat de Madrid. Un treball semblant fet a Balears -o a Múrcia- tendria un impacte mediàtic infinitament inferior. Però bé: no és de les avantatges o dels inconvenients de ser centre o perifèria sobre el que vull parlar sinó del que s’ha remarcat en els diaris sobre el contingut d’aquest enquesta.

“Els professors creuen que l’educació ha empitjorat” Aquest ha estat el titular que més s’ha repetit. I és cert: el 73’2% dels professorat (del professorat de Madrid) pensa que en els darrers anys l’educació ha empitjorat.

Amb les dades de l’enquesta, però, s’hauria pogut encapçalar la informació amb titulars ben diferents. Per exemple: “Els professors creuen que les famílies es preocupen poc de l’educació dels seus fills”. “Els professors estan insatisfets amb els recursos i mitjans dels centres escolars”. “Els professors consideren molt important que els equips directius siguin eficaços” Però no; s’ha escollit, una vegada més, el titular que més contribueix a expandir una visió catastròfica del sistema escolar.