diumenge, de maig 06, 2007

Estudis de medicina a la UIB?


S’haurien d’establir a Balears els estudis de medicina? Entre els arguments per contestar que sí n’hi ha tres de recurrents i poc sòlids. El primer addueix que a Balears, com a la resta d’Espanya, falten metges. ¿No es diu que la Universitat ha de donar resposta a les demandes del mercat? Idò formau metges, reclamen aquests partidaris de l’autarquia de la formació. Recórrer als greuges interregionals sol ser la segona idea reincident: si a gairebé totes les Comunitats de l’Estat tenen els estudis de medicina, ¿per què no els hem de tenir a Balears? El suposat greuge s’hauria d’haver plantejat quan es va transferir la Universitat des de l’administració central a l’autonòmica, no ara. El tercer raonament diu que són molts els estudiants de la nostra Comunitat que cada any se n’han d’anar a la Península per poder cursar medicina. Per terme mitjà, en els darrers cinc anys se n’han anat uns 40 alumnes cada curs. Són pocs per aconseguir el nivell d’eficiència d’uns estudis.

Hi ha, al menys, dues idees més consistents que les anteriors per avalar la proposta d’una Facultat de medicina. La primera fa referència a la raonable suposició que el seu establiment contribuiria a la millora de la qualitat dels serveis mèdics a Balears. La segona es basa en la tasca docent i investigadora que a hores d’ara ja es realitza en els nostres hospitals. En aquest cas les dades són contundents: en els hospitals de Balears s’estan format gairebé dos centenars de metges especialistes i la producció científica que s’hi fa és més que notable. Entre 1993 i 2003 els investigadors dels nostres hospitals publicaren la considerable quantitat de 637 articles d’àmbit internacional.

Per oposar-se a l’establiment de la nova Facultat s’addueix els seus elevats costos econòmics i el deficient finançament dels estudis universitaris actuals. L’aportació que el Govern fa a la UIB per a cada estudiant està molt per davall de la que es fa, per exemple, a València o Catalunya, ¿per què, doncs, abans d’iniciar noves aventures, no s’intenta millorar el que ja hi ha? Els doblers, però, no haurien de ser un impediment per instaurar uns nous estudis si els que governen la Comunitat decideixen invertir molt mes en formació i educació superior. Però bé: si aquest fos el cas, si d’una vegada per totes es decidís apostar per l’ensenyament i la recerca universitària, ¿són els estudis de medicina la millor opció? ¿Es convenient apostar per un model d’universitat generalista? I si es decideix –com crec que s’hauria de fer– per una Universitat especialitzada en determinats àmbits, ¿haurien de ser les Ciències Mèdiques un dels camps d’especialització de la UIB?

En els països seriosos, abans de prendre decisions importants s’analitza acuradament la situació de partida i els escenaris d’arribada. A Balears les coses no es solen fer així; amb el temps hem esdevingut especialistes de moure’ns sense nord. Mirin: anar expandint les àrees de recerca i docència sense tenir clar en què ens volem especialitzar és com posar un petit supermercat de poble just davant un Carrefour. Aquesta petita botiga sobreviuria, i segurament amb dificultats, només si fos capaç de presentar una oferta especialitzada i de qualitat. Si comercialitzés els mateixos productes que el gran magatzem, el petit comerç duraria dos dies. Doncs una cosa semblant ens pot passar amb l’ensenyament superior. En el nostre entorn més proper tenim Universitats amb la força dels grans magatzems i que, dia a dia, consoliden el seu lideratge amb inversions molt més elevades que les nostres. Ja sé que les Universitats no venen mercaderies i, sobretot, sé que mai no n’han tancada cap per ineficient. Però ens convindria anar vius.

Posaria messions que, més prest que tard, es crearà una Facultat de Medicina a Balears. I estic convençut que es farà sense debatre si convé que la UIB sigui com una botiga, com un supermercat o com una tenda de tot a cent. Al cap i a la fi, el que interessa no és la Universitat sinó guanyar les eleccions.


1 Comments:

At 12:50 p. m., Anonymous Anònim said...

Hola Jaume,

Evidentment, téns tota la raó: la decisió de si instal·lar o no els estudis de medicina a les Balears la prendria el govern (si només depengués d'ell) de la mateixa manera que decideix fer el metro palma - UIB, el teatre de l'òpera, etcètera.

És a dir, sense gens ni mica d'anàlisi rigorosa des d'un punt de vista de benestar o de conveniència social; sense gens d'anàlisi cost - benefici (social), que diem els economistes.

Salut, i ànims,

aleix

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home