dijous, de juny 15, 2006

Paranys a la vanitat

S’ha calculat que cada dia corren per la xarxa uns 8.000 milions de correus electrònics que arriben als destinataris sense que aquests en tenguin cap interès. No ens pot sorprendre, doncs, trobar a les nostres bústies els més exòtics missatges, alguns d’ells amb intenció fraudulenta. Darrerament, juntament amb les ja clàssiques ofertes de productes farmacèutics, propostes de suposats negocis i solucions per a penis curts, se’n passegen uns quants que fan referència a temes relacionats amb la formació.

En un d’aquests emails s’anuncia la possibilitat d'aconseguir un títol acadèmic: "vol una llicenciatura? o potser prefereix un títol de doctor?" La primera impressió és que es tracta d'una agressiva campanya de marquèting d’una Universitat deixondida. Es veu que no és així quan, poques retxes més avall, es diu que per aconseguir aquests títols no cal estudiar ni fer cap examen. I que tot serà molt discret. Només cal, evidentment, pagar.

Un altre d’aquests missatges arriba d’Amèrica del Sud i s’enuncia amb aquest estimulant text: “Felicitaciones por haber sido preseleccionado para obtener el Premio Iberoamericano a la Excelencia Educativa” Amb un llenguatge propi del castellà dels americans, l'email comença amb un “Eximio seleccionado” i acaba amb un “Que Dios los bendiga”. Entremig s’informa el receptor que un denominat Consejo Iberoamericano en Honor a la Calidad Educativa vol reconèixer la tasca tan important que, suposadament, desenvolupa el receptor del missatge al capdavant de la institució que, també suposadament, dirigeix. I dic que tot se suposa perquè, evidentment, l’email s’envia a persones –com és el meu cas- que no dirigeixen res de res. Segueix el missatge enunciant que si s’accepta la proposta l’afortunat rebrà les següents distincions: un títol i una medalla de “Magister en Gestión Educativa”, un “Certificado Internacional de Excelencia Educativa”, un títol de “Honorable Educador Iberoamericano” i un certificat de “Miembro activo del Consejo Iberoamericano”. La cosa no acaba aquí; també s’ofereix un terç d’una pàgina del “Libro de Honores 2004: Lideres Educadores Iberoamericanos”, una foto a la web –no es diu de quines mides serà la foto-, el dret a utilitzar el logo del Consejo. Per més conya, la carta acaba garantint que “todos los títulos son debidamente registrados, foleados e legalizados”

International Biographical Centre és una altra suposada institució –dic suposada perquè sembla que no és altra cosa que una marca d’una empresa editorial!- que tramet missatges per carta ben semblants al del Consejo Iberoamericano. En aquest cas, però, canvia l’idioma -s’escriu en anglès que sempre fa més bo-, l’indret des d’on ha estat remès –es trameten des de Cambridge, la qual cosa li atorga una aparença de seriositat acadèmica- i els destinataris no són professionals de la Pedagogia sinó de les Ciències -que tenen més pedigrí- També aquí es diu als incauts receptors que, després d’una acurada selecció, han estat elegits per rebre el premi a l’excel·lència científica. En aquest cas són més directes i, per començar, ja demanen uns 895 dòlars.

Ben mirat aquestes modalitats de frau –els espavilats emissors d’aquests missatges no pretenen altra cosa que escurar la butxaca dels vanitosos que cauen en el parany- són de baixa intensitat. Res a veure –vull pensar- amb el que deuen aconseguir embutxacar-se els traficants que usen enganys semblants amb l’esca d’una perspectiva clara de guanyar molts de doblers. Honoré de Balzac va deixar escrit que la vanitat només l’exhibeixen aquells que no tenen altra cosa per mostrar. Els superbs que cauen en el parany segur que no l’han llegit mai, en Balzac.

Per cert: un ex alt càrrec de la nostra Comunitat pot exhibir el títol de reconeixement d’una de les pseudoinstitucions d’aquestes a què ens hem referit. L’acte de lliurament es va celebrar a Palma, i fins i tot un Conseller hi va intervenir amb una encesa lloança dels mèrits de l’homenatjat. Déu meu quin paper!

(El Mundo / El Día de Baleares, 2004)

1 Comments:

At 7:00 p. m., Anonymous Anònim said...

Super color scheme, I like it! Keep up the good work. Thanks for sharing this wonderful site with us.
»

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home