dilluns, de juliol 31, 2006

La inserció laboral dels universitaris

Recentment, l'Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación (ANECA) ha fet pública una enquesta sobre la inserció laboral dels graduats de vint-i-nou universitats espanyoles, entre les quals la UIB.

Els resultats referits a Balears assenyalen que els estudiants de la UIB troben feina més prest que els qui han estudiant a una altra Universitat, cobren més i estan més satisfets de la formació rebuda. Efectivament, la taxa d'atur dels graduats a les universitats estudiades és, segons l'enquesta, d'un 10%, mentre que la dels de la UIB només és del 2%. Pel que respecte a l’estabilitat en la feina les dades indiquen que el tipus de contracte aconseguit pels graduats de la UIB és indefinit en un 48% –dos punts per damunt del terme mig de la mostra– i el 76% tenen un sou superior al 1000 euros, un percentatge només superat per una de les 20 universitats analitzades. Per altra banda, un nombre molt elevat d'estudiats –el 73%– consideren que la categoria professional que ocupen és adequada al nivell d'estudis que han assolit –només hi ha quatre universitats que tenguin un resultat millor– També és una gran majoria la que creu que els estudis realitzats foren decisius per trobar una bona feina –79% d’estudiants; un percentatge només superat a una altra Universitat. Finalment, la immensa majoria afirmen que si el temps pogués tornar enrere tornarien a fer estudis superiors. Aquests resultats, malgrat les limitacions de la mostra emprada que recomanen prudència a l'hora d’extrapolar les conclusions, són un bon indici que, en comparació amb les altres universitats, la inserció laboral dels estudiants de la UIB és excel·lent.

La bona inserció laboral dels graduats per la UIB és conseqüència de diversos factors dels quals cal destacar-ne dos: per una banda, l'estructura i dinàmica del mercat de treball de Balears i, per l’altra, els mecanismes que la UIB té en marxa per facilitar l’accés dels seus estudiants al món laboral. Cal no oblidar, en relació al primer dels factors, que Balears, juntament amb Canàries, és la Comunitat que entre 1990 i 2000 –l’enquesta de l’ANECA s’ha fet amb estudiants que es van graduar en el 2000– va enregistrar la taxa de major de creixement de l'ocupació. I pel que respecte als mecanismes de la UIB, s’ha de recordar que des de fa uns vuit anys, amb la creació del Departament d'Orientació i Inserció Professional en el si de la Fundació Universitat-Empresa, es ve desenvolupant una tasca decisiva. Per fer-nos una idea de la magnitud del treball que es realitza en aquest servei i la seva possible influència sobre la inserció en són bons indicis el que, per exemple, en el curs passat s'atenguessin 2.222 estudiants, es rebessin ofertes de 415 empreses, o que es coordinessin fins a 463 convenis amb el món empresarial.

Els resultats de l’enquesta de l’ANECA haurien de servir per fer Pedagogia entre els nostres joves i també entre els pares. Haurien de servir per pregonar, un vegada més, que els nivells educatius més alts presenten taxes d'ocupació més elevades i menys fluctuants als cicles econòmics; pregonar que l'augment dels nivells educatius afavoreix una major participació en el mercat laboral. Aquest recordatori, que adesiara les enquestes ens fan venir al cap, és de cabdal importància en una Comunitat com la nostra; una Comunitat que té una població amb un nivell formatiu molt baix i on sembla que els joves hagin assumit com un dels seus esport favorits la deserció de la formació. Cal tornar recordar que a Espanya només Ceuta i Melilla tenen una taxa d’escolaritat universitària més baixa que la de Balears?