dilluns, d’abril 06, 2009

Molta tecnologia i poca educació


Les TIC i els menors de les Illes Balears és el títol d’un estudi sobre l’accessibilitat i usos de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per part dels nins i nines de la nostra Comunitat. Varem enquestar 800 menors; una mostra que atorga un elevat nivell de confiança a les dades obtingudes.

La primera constatació és que estan tecnològicament ben equipats, els menors de Balears d’entre 6 i 14 anys. Gairebé 8 de cada 10 tenen accés a Internet des de casa seva; 7 de cada 10 disposen de telèfon mòbil i 5 de cada 10 tenen un televisor a la seva pròpia habitació.

Digueren, els menors, que empraven més temps veient la televisió que no navegant per Internet. Però és cert que de cada vegada la Xarxa guanya més terreny en les preferències dels nins i nines. De fet, quan els demanàrem què s’estimaven més, Internet o el televisor; la majoria va escollir la Xarxa.

Fan, els menors, una bona valoració dels seus coneixements i habilitats per moure’s per lnternet: més bona que la que fan dels sabers dels seus pares i molt més que no els de les seves mares. Es consideren –són– els reis de la Xarxa; aquest és el mitjà de la seva generació, la digital; l’altra, la dels seus progenitors, és la catòdica.

De la televisió, els programes que tenen més tirada entre els menors no són, precisament, programes pensats per a ells. Els demanàrem que ens diguessin els cinc programes de televisió que més els agraden i dels vint més citats només quatre són per a audiències infantils o juvenils. Entre les deu webs preferides hi ha quatre xarxes socials (Youtube, Minijuegos, Infobalear i Fotolog) que, com s’ha posat de manifest en múltiples ocasions, són els portals que presenten més riscos per als menors.

Només 3 de cada 10 digueren que els seus pares i mares els imposen normes o restriccions a l’hora de trescar per Internet; la resta afirmà que té carta blanca, que a casa seva ningú no els posa cap límit. D’aquesta dada es dedueix que no hi ha massa consciència sobre els riscos als quals s’exposen els menors a través de la Xarxa. Els progenitors actuen com si desconeguessin els inconvenients de molts continguts i la perillositat de molts contactes que Internet pot facilitar als seus fills i filles. Aquesta inconsciència es fa més avinent quan es descobreix que la norma més emprada pels progenitors es redueix, simplement, a posar limitacions al temps de navegació per Internet.

A la presentació de l’estudi feta la setmana passada els professors Llorenç Valverde i Bartomeu Serra ficaren el dit dins la nafra quan assenyalaren que el perill més important de les relacions de les TIC amb els menors és que els pares i les mares se’n despreocupin i, simplement, les facin servir per desempallegar-se dels fills. Això sí: després tots afirmam que la bona educació dels infants és una de les nostres prioritats