dimarts, de maig 05, 2009

Els gols de la UIB


Entenc la perplexitat del lector que m’ha escrit. Ell estava convençut que la Universitat de les Illes Balears (UIB) ocupava una bona posició en l’àmbit de la recerca i ha vist un rànquing que, suposadament, contradiu la seva creença. Això m’ha escrit el desorientat lector: “Acab de llegir que la UIB ocupa la posició 25 d’un total de 47 universitats per la seva qualitat investigadora. Un lloc ben decebedor. Les declaracions de la rectora Montserrat Casas referides a la recerca universitària o els teus articles en El Mundo me feien sospitar en posicions més destacades. No crec que ens vulgueu enganyar, però voldria m’expliquessis què passa”. És comprensible la confusió del lector. Però pot estar tranquil. Ningú no l’ha enganyat. La posició de la UIB en el camp de la recerca és molt millor que el que pot fer pensar la mediocre posició número 25 del rànquing que ha provocat la seva alarma.

Les dades causants de l’astorament del comunicant provenen de l’Informe CYD 2008 que es va presentar fa molt poc. Es tracta d’un treball que cada any, des del 2004, realitza la Fundación Conocimiento y Desarrollo. A l’informe de l’any passat ja es varen introduir una sèrie de rànquings fets a partir del valor atorgat a cada universitat amb relació a 20 indicadors que, en opinió dels autors de l’informe, reflecteixen, entre altres coses, la qualitat de la recerca. Enguany hi tornen, a classificar les Universitats. La UIB queda en un situació que decep. Sobretot si no es llegeix la lletra petita.

El CYD ha considerat cinc indicadors per determinar la qualitat investigadora. En primer lloc, la ràtio entre el personal docent i investigador a temps complet amb el títol de doctor respecte al total del professorat. Aquesta relació situa la UIB en la posició 42. El segon indicador fa referència als sexennis del professorat i situa la nostra universitat en la posició 21. La tercera i la quarta variables fan referència al nombre de tesis produïdes (la UIB es situa en la posició 28) i als ingressos recaptats per a recerca (ens situa en la posició 25). El darrer indicador –segons el meu parer el menys discutible– és el nombre d’articles publicats a revistes espanyoles o estrangeres considerades de màxima qualitat. En aquest àmbit, la UIB es situa en una posició excel·lent: la quarta. Fent un símil amb el món del futbol es podria dir que la UIB, amb una plantilla jove i pressupost minso (pocs doctors i pocs ingressos), té massa jugadors en els equips filials (els professors que no sol·liciten o no aconsegueixen sexennis), falla molts penals (produeix poques tesis) però marca molts gols (els articles a revistes de prestigi).

Que estigui tranquil l’amable lector que ha motivat aquest article; ens podríem preocupar si la UIB tingués una onerosa plantilla de professors amb escassos articles publicats a revistes científiques de prestigi. Quan apareguin altres rànquings sobre la recerca que valorin més –com hauria de ser– els gols i no tant els penals fallats o les característiques dels jugadors, la UIB es situarà a una posició destacada.