dimarts, de març 23, 2010

Campus d’excel·lència


A altres Comunitats que també travelaren, l’entrebanc va provocar un bon guirigall. A Balears, en canvi, tothom hi va passar de puntetes. A finals de novembre de l’any passat, es va rebutjar la candidatura de la Universitat de les Illes Balears (UIB) com a Campus d’Excel·lència Internacional. De fet, el projecte que va presentar la nostra universitat (“Campus de investigación avanzada y desarrollo sostenible”, era el seu nom) ni tan sols fou preseleccionat; per això a Balears no arribarà ni un duro dels 50 milions d’euros que es varen repartir entre les universitats elegides. La UIB tampoc no es va poder aprofitar del crèdit que proporciona l’etiqueta de campus d’excel·lència. Les travelades no es superen amb resignació. És previst que a finals d’aquest mes de març es faci una nova convocatòria i l’equip rectoral de la UIB està enllestint un nou projecte.

Encara es desconeixen tots els detalls de la nova aposta de la UIB per competir en el mercat global. Perquè d’això es tracta: que, a més de ser una universitat de proximitat centrada en les necessitats formatives i innovadores de Balears, també pugui ser competitiva a nivell internacional en aquells camps en els quals es vulgui i pugui excel·lir. El programa “Campus d’Excel·lència Internacional”, que el govern de l’Estat va posar en marxa a mitjans de l’any passat, s’orienta en aquesta direcció: internacionalitzar la docència i la recerca i aconseguir augmentar la presència d’universitats espanyoles en els rànquings de les millors del món. A hores d’ara, el paper de les universitats espanyoles és discordant amb el que correspondria pel pes econòmic i social del país: només 11 de les 77 universitats espanyoles apareixen entre les 500 millors classificades del món. Una situació que cal capgirar.

Pel que ha transcendit, el nou projecte que la UIB presentarà a la propera convocatòria es titula “Campus de excelencia de sostenibilidad turística e investigación avanzada”. Tindrà dos eixos estratègics: per una banda, la recerca en física, matemàtica aplicada, alimentació i salut i, per altra, la sostenibilitat turística. Les TIC apareixen en el projecte com un eix transversal. Sembla una proposta més consistent que la que va fracassar fa uns mesos: es contempla –encara que només sigui per adjectivar la sostenibilitat– el tema del turisme; l’únic àmbit que, agradi o no, pot personalitzar la universitat balear. La rectora ja ha aconseguit un elevat consens social entorn del projecte: més de 46 institucions públiques i privades de les illes s’han compromès a donar-li suport. Queda pendent, però, el consens intern de la pròpia universitat. Sorprenentment, el projecte s’està cuinant amb uns mecanismes de participació molt minsos. No s’ha de perdre de vista que el projecte amb el qual la UIB concorrerà a la convocatòria de Campus d’excel·lència esdevindrà el seu veritable pla estratègic; no només marcarà els camps en els quals es vol competir en l’àmbit internacional sinó que també assignarà recursos. Per remar en la mateixa direcció, que és el que cal, tothom ha de saber on és el nord. Encara que siguin pocs els qui l’hagin assenyalat, convé que tots el coneguem.