dilluns, d’abril 12, 2010

L'aprenentatge de la impunitat


Les imatges són esgarrifoses. Uns cinc-cents estudiants envolten el professor Carlos Berzosa, rector de la Universidad Complutense de Madrid, i impedeixen que pugui arribar al cotxe que l’espera per acompanyar-lo no sé on. Els estudiants l’insulten i l’empentegen. L’apunten amb dits amenaçadors, li dediquen símbols obscens i l’increpen amb paraules barroeres. Enmig del rebombori, Berzosa aconsegueix entrar al cotxe que, envoltat d’aquests subjectes, no pot partir. El rector torna sortit de l’automòbil i intenta enraonar amb els insurrectes. Més insults i fins i tot escopinades. Els estudiants protesten pel nou reglament dels col·legis majors amb el qual no estan d’acord. No sé si abans de l’incident tenien cap argument sòlid, aquests insurrectes, per oposar-se als plans del rectorat. Ara, després del que han fet, han perdut totes les raons i, sincerament, les seves queixes s’haurien d’escoltar com qui sent ploure.
No estic d’acord amb els que diuen que el que ha passat a la Complutense és una anècdota i que no cal concedir-li més importància. Ja són massa les bretolades protagonitzades per grups d’alumnes a diversos campus universitaris espanyols com per parlar de fets intranscendents. Ibarretxe, Díez i Aznar són a la llista dels que, en aquests darrers mesos, han estat insultats i amenaçats a l’hora d’expressar les seves idees a diverses universitats espanyoles. El que ha de ser temple de la tolerància i el diàleg no pot esdevenir escola de fanatisme.
Llavor o fruit? Deia Ortega y Gasset que l’escola (i també la Universitat) depèn més de l’aire públic en el qual sura que de l’ambient pedagògic creat entre les seves parets. Tenia raó Ortega. Però les escoles i les universitats han de procurar que l’aire que els envolta sigui més pur; l’educació sempre té una finalitat de millora. Els fets de la Complutense són intranscendents per aquells que creuen que els campus són només un reflex de la comunitat. Però són gravíssims pels que pensam que també són la llavor de la societat del futur. Si aquells que agrediren el rector de la Complutense no són sancionats amb contundència l’incident haurà estat una lliçó magistral a favor de la impunitat, que és el fonament de la injustícia.